Är du oroad över att din son eller dotter röker hasch?

(Några på högstadiet, men fler på gymnasiet gör det).

Som samhället ser ut idag och som varande tonårsförälder är det mycket man kanske bör känna till om hur det är att vara tonåring idag med alla de olika faror och frestelser som finns ute bland ungdomarna. Droger är ett sådant exempel där vi som arbetar mot droger ställer oss frågan inte om en ungdom stöter på dessa utan när. Tillgången är god och priserna så låga att alla de som vill och känner sig nyfikna på att prova t e x hasch mycket lätt kan göra det.

Men det är inte lätt för föräldrar att se om deras barn börjat missbruka cannabis. Trötthet, likgiltighet, röda ögon, sötsug och svängningar i humöret kan vara tecken på att ditt barn använder narkotika, men det kan också vara tecken på att ditt barn helt enkelt är tonåring. Men känner du i maggropen att det är något som inte stämmer med ditt barn, något som känns oroande, fråga. Fråga hur din son eller dotter mår, fråga om hur det är i skolan och med kamraterna, fråga om det finns droger med i bilden. Den som inte frågar får heller inget veta. Känner du dig fortfarande orolig, prata med andra föräldrar eller kontakta en anhörigförening där det finns människor som upplevt samma oro som du själv just nu gör. AMD Anhöriga Mot Droger är exempel på en sådan förening, deras telefon är 0738-329287.

Att det är förbjudet i lag att missbruka cannabis känner säkert alla tonåringar och deras föräldrar till, men att det också fördummar personer som missbrukar den drogen vet inte alla. Viktiga tanke- funktioner som minne, uppmärksamhet, koncentration och analysförmåga försämras. Det medför att

t ex skolarbetet blir lidande.

Andra allvarliga konsekvenser kan vara ångest, pankkänslor och depression liksom i värsta fall en haschpsykos eller schizofreni.

Unga hjärnor är inte färdigutvecklade förrän vid 23-25 års ålder och därför skadas också hjärnan mer om man börjar röka hasch före 15-16 år och många skador blir bestående även för den som slutar efter några års haschmissbruk.

Vad kan man som tonårsförälder göra?

Försök att hitta kurser om droger där andra föräldrar kommer samman och pratar om detta samhällsproblem. Prata om droger också på föräldramöten i skolan, hör hur andra föräldrar har det med sina tonåringar. Lär dig så mycket du kan!

Var uppmärksam på om din ungdom röker tobak och avstå från att bjuda ditt barn på alkohol. De flesta som testar cannabis har alkohol i kroppen första gången detta sker.

Hör av dig till kommunens drogsamordnare eller närpolisen som vet hur läget är just där du bor. Ring också AMD och ställ dina frågor, där finns det kunnigt folk som kan svara på det mesta.

Hej, kan jad få lite hjälp med detta. Hemsida 24, www.lansnykter.se Stockholms Läns Nykterhetsförbund Webbredaktör Lars-Erik Larsson Ny Webbredaktör Sofia Modigh 700604-0047 Forshagagatan 7, 12331 Farsta Och www.NSO.nu Webbredaktör Lars-Erik Larsson Hemsidan är registrerad på Bo Larsson. Ny Webbredaktör Sofia Modigh 700604-0047 Forshagagatan 7, 12331 Farsta Jag kan ändra det som jag kommer åt.