Lena Larsson Lena Larsson

 

Ungdomar + alkohol = något som inte ska höra ihop

 

Hur ska vi vuxna även fortsättningsvis kunna klaga på att ungdomarna super för mycket när vi den ena gången klagar på just detta och den andra gången själva medverkar till och godkänner att de dricker alkohol? Är inte detta att ge dubbla budskap, så vet inte jag när den frasen bättre passar in.

 

För sådana har traditionerna alltid varit och så måste det fortsätta för de unga som tar studenten! Vi kan väl inte missunna dem detta efter alla år när de nu äntligen nått nästan vuxen ålder och det är examensdags! Bland många andra kan just dessa mycket dåliga argument komma från vuxenvärlden.

 

Ingen vuxen missunnar ungdomarna som tar studenten att fira att de nu lämnar skolans värld bakom sig och ska ut i vuxenlivet med allt vad det innebär. Krav, bekymmer, men också mycken nyfikenhet och glädje vet vi som redan är där kommer att höra vardagen till. Vi som redan dagligen vistas i "vuxenvärlden" vet vad det innebär av allt detta, men vi vet också att all glädje och alla trevliga tillfällen inte alltid behöver firas med alkohol. Det är något vi måste föra vidare till dessa unga som ännu inte fullt ut mött den grå, trista vardagen med allt vad det innebär.

 

Alkohol är för många ett konstlat komplement, ett farligt, för en del ett dödligt komplement, som många skulle må bra mycket bättre av att inte bruka i alla sammanhang. Glädje och sorg kan man möta utan att det fylls med alkohol. Glädje och sorg är en del av livet och hur skulle det se ut om vi väljer att alltid blanda dessa ingredienser med alkohol? Hur blir då naturlig glädje och sorg?

 

Vi som är vuxna måste visa en väg för de unga som man kan vandra utan stöd och hjälp av alkohol. Man kan ha både trevligare och roligare utan dessa drycker. En studentexamen med alkoholfri dricka kan bli precis lika festlig och trevlig som en med eller kanske till och med bättre utan alkohol. Bråk, våld, förstörelse och andra otrevligheter kanske kan undvikas när inte alkoholen finns med.

 

Så låt oss vuxna gå samman och säga nej till alkoholrika studentfester. Risken är stor att det blir mer än en gång den här tiden på året. Låt oss visa på alternativen och låt oss hjälpas åt att få det till en trevlig, minnesvärd fest där inte alkoholen var huvudpersonen utan just den personen som tog studenten!

 

Gun-Lis Roos

förbundsordförande

Stockholms Läns Nykterhetsförbund

Lena Larsson

förbundsordförande

Riksförbundet AMD Anhörig Mot Droger

 

 

 

 

 

 

Hej, kan jad få lite hjälp med detta. Hemsida 24, www.lansnykter.se Stockholms Läns Nykterhetsförbund Webbredaktör Lars-Erik Larsson Ny Webbredaktör Sofia Modigh 700604-0047 Forshagagatan 7, 12331 Farsta Och www.NSO.nu Webbredaktör Lars-Erik Larsson Hemsidan är registrerad på Bo Larsson. Ny Webbredaktör Sofia Modigh 700604-0047 Forshagagatan 7, 12331 Farsta Jag kan ändra det som jag kommer åt.