TÄNK OM – du som förälder kan påverka

Jul, nyår och trettondagshelgen är helger då många unga dricker alkohol och vissa gör sin alkoholdebut. Passa på att prata lite extra med din tonåring inför jullovet.

Forskning visar att en restriktiv hållning och tydliga gränser från föräldrarnas sida kan skjuta upp alkoholdebuten och bidra till mindre alkoholproblem i framtiden. Våga ta samtalet och våga sätta gränser för vad som ska vara tillåtet. Ungdomar vill ha klara besked. Varma, tydliga och engagerade vuxna kan påverka oerhört mycket.

Inför nyårshelgen vill vi uppmärksamma hur viktigt det är att föräldrar sätter gränser för sina tonåringar, både när det gäller att köpa ut och att bjuda dem på alkohol.

Prata också med era äldre barn om att de inte ska köpa ut alkohol till sina syskon och kamrater. Resultatet från Sollentuna kommuns drogvanenkät 2010 visar att den vanligaste vägen att skaffa fram alkohol är genom syskon och syskons kamrater.

I en kampanj som heter TÄNK OM samarbetar Sveriges alla kommuner inklusive Sollentuna med bland annat Folkhälsoinstitutet. Satsningen syftar till att sprida information till tonårsföräldrar som får argument att säga nej till alkohol till sina tonåringar.

 

Vill du läsa mer, gå gärna in på www.tänkom.nu

Du är också välkommen att följa med ut och nattvandra! Vuxnas närvaro har en lugnande verkan och uppskattas av ungdomarna.

 

Vill du veta mer om nattvandringar i Sollentuna – ring 08-579 216 31 eller 08-579 214 87 (Tryggt och snyggt) eller 070-447 08 02 (Farsor och morsor).

 

Lennart Gabrielsson Maria Stockhaus

ordförande i socialnämnden ordförande i barn- och

utbildningsnämnden

Magnus Ramstrand Anders Morin

ordförande i kultur och fritidsnämnden ordförande i utbildnings- och

arbetsmarknadsnömnden

 

I sammarbete med Polisen, Sollentona Kommun, IOGT-NTO, MHF & Stockholms Läns Nykterhetsförbund

Hej, kan jad få lite hjälp med detta. Hemsida 24, www.lansnykter.se Stockholms Läns Nykterhetsförbund Webbredaktör Lars-Erik Larsson Ny Webbredaktör Sofia Modigh 700604-0047 Forshagagatan 7, 12331 Farsta Och www.NSO.nu Webbredaktör Lars-Erik Larsson Hemsidan är registrerad på Bo Larsson. Ny Webbredaktör Sofia Modigh 700604-0047 Forshagagatan 7, 12331 Farsta Jag kan ändra det som jag kommer åt.