Var tredje förare som kör märkligt är dopad

Publicerad Dagens Nyheter 2010-12-21

Var tredje bilist som körde ”kons­tigt” och stoppades av polisen hade dopningsmedel i blodet. Det visar en ny studie från den stora Missbruksutredningen.  Av de cirka 550 bilister som testades vid misstänkt trafikbrott under 2007–2009 hade omkring 35 procent dopningsmedel i blodet. Förarna hade stoppats av trafikpoliser vid kontroller eller på grund av att polisen hade reagerat på att de körde märkligt. Sammanställningen och analysen har gjorts vid rättskemiska laboratoriet i Linköping åt den statliga Missbruksutredningen, där utredaren Gerhard Larsson kartlägger omfattningen av dopning i Sverige.

  – Summerar vi olika studier bedömer vi att Sverige nu troligen har drygt 10 000 personer som regelbundet använder dopningspreparat, säger Gerhard Larsson.
Slutsatsen dras bland annat utifrån en färsk studie om tester av nyanställda vid några större företag. Här hade 1,6 procent av personerna dopningspreparat i sig.

– Det var en tendens att det handlade om företag i säkerhetsbranschen, men där fanns även chaufförer och andra yrkesgrupper.

Missbruksutredningens genomgång är den första ordentliga som har gjorts i Sverige.
En brist som Gerhard Larsson har reagerat starkt på är frånvaron av hjälp till dopningsanvändare som vill sluta med missbruket. Ett förslag som regeringen därför får i vår, när utredningen överlämnas, är en ny lag där det för första gången står att sjukvårdshuvudmannen, det vill säga landstingen, måste erbjuda behandling för att bryta missbruket.

Men att visa vem som har ansvaret räcker inte. Kunskapen måste också förbättras betydligt och ett nationellt kunskapscentrum ska bildas. Dit kan sedan de dopningsenheter som varje landsting förväntas skapa vända sig. Enheterna ska arbeta med de medicinska problem som dopningsanvändning för med sig. Dit kan även socialtjänsten hänvisa de personer som den möter.

– Kunskapen om dopning är mycket tunn i dag. Bara själva testningen för att fastställa att personen använder medlen är svår då det handlar om ett 80-tal olika substanser som kan förekomma, säger Gerhard Larsson.

Annika Carlsson

annika.carlsson@dn.se

 

Hej, kan jad få lite hjälp med detta. Hemsida 24, www.lansnykter.se Stockholms Läns Nykterhetsförbund Webbredaktör Lars-Erik Larsson Ny Webbredaktör Sofia Modigh 700604-0047 Forshagagatan 7, 12331 Farsta Och www.NSO.nu Webbredaktör Lars-Erik Larsson Hemsidan är registrerad på Bo Larsson. Ny Webbredaktör Sofia Modigh 700604-0047 Forshagagatan 7, 12331 Farsta Jag kan ändra det som jag kommer åt.