Faktamaterialet om alkohol & Cancer

Igår genomförde vi ett miniseminarie "alkohol & Cancer – varför är kännedomen så låg" i riksdagen. På plats fanns förutom författaren också Elazabeth Jonsson från Cancerfonden och Sven Wåhlin, Överläkare vid öppenvårdskliniken på Riddargatan i Stockholm och författare till läromedelslitteratur för vårdutbildning.

 

Att alkohol är ett cancerogent ämne har varit känt länge men av någon konstig anledning är kännedomen bland människor i Sverige lägre än i andra EU-länder, I Frankrike finns kunskapen hos varannan person medan den i sverige bara fanns hos var fjärde då man gjorde en undersökning 2010.

Det finns mycket matnyttigt i faktaskriften men som SLANs ordförande Nils-Erik Söderqvist säger i förordet,

- Det är dags att svenska myndigheter tar bladet från munnen.

Att alkoholen öksar risken för många typer av cancer och att den ytterligare höjer risken när andra riskfaktorer finns med som rökning är erkänt av forskningen men det är ändå svårt att ange exakt vad det innebär i siffror. Gårdagens panel var dock ense om bedömningen att siffran drygt 3000 cancerfall per år i Sverige är trovärdig. Dessutom ökar risken att inte överleva trots behandling och att cancern kommer tillbaka.

Det innebär någonstans mellan 8-9 nya cancerfall varje dag, runt om i landet.

Nu har vi ett bra verktyg för att öka kunskaperna, använd det så gör vi vår insats.

PS om det dyker upp någon större nyhet på kunskapssidan inom området så hoppas vi ganksa snabbt kunna komma ut med en ny version. Upplagan är daterad med datum i filnamnet.

PS2 hör av dig om något du ser något som är konstigt i texten, det är många som har läst materialet och kommit med synpunkter men det finns alltid en risk när vi redigerar att något annat blir tokigt, tack för alla kloka inspel längs vägen

Mats Gunnarsson, Generalsekreterare

Sveriges Landsråd för Alkohol- och Narkotikafrågor

Swedish Council on Alcohol and Drugs

+46(0)730-77 77 27 mobile

www.slan.se

SLAN, Qnutpunkten, Östermalmsgatan 33 1 tr, SE-114 26 STOCKHOLM

Prenumerera på nyheter! Nyhetsbrev från SLAN m.fl. om alkohol och narkotika,

mejla bara till nedanstående adress så kommer du med på sändlistan

fakta.argument.debatt@telia.com

vi rekomenderar också www.drugnews.se för dagsaktuella nyheter

Hej, kan jad få lite hjälp med detta. Hemsida 24, www.lansnykter.se Stockholms Läns Nykterhetsförbund Webbredaktör Lars-Erik Larsson Ny Webbredaktör Sofia Modigh 700604-0047 Forshagagatan 7, 12331 Farsta Och www.NSO.nu Webbredaktör Lars-Erik Larsson Hemsidan är registrerad på Bo Larsson. Ny Webbredaktör Sofia Modigh 700604-0047 Forshagagatan 7, 12331 Farsta Jag kan ändra det som jag kommer åt.