Från DN 2012-04-07

Studenten är för många en dag förknippad med glädje, stolthet – och fest. Nu försöker flera leverantörer locka kunder genom att ge de blivande studenterna en alkoholpistol på köpet när de beställer studentmössa.

Alkoholpistolen fungerar som en vattenpistol men är tänkt för starkare innehåll.

– Det förmedlar en stark bild av att man måste festa och bli redlös. Det är väldigt negativt, säger Viktor Orstadius Fonsati, aktiv i Ungdomens Nykterhetsförbund, till P4 Kronoberg.

Sveriges Radio uppger att hälften av de ungdomar födda -92 och -93, som omhändertogs av polisen för fylla i maj och juni månad förra året, togs in just vid dagarna kring studentdagen.

Enligt SR får de blivande studenterna en "alkohol shotgun" på köpet när de beställer sina paket med studentmössa.

Studenten Viktor Orstadius Fonsati tycker att pistolen uppmuntrar till ökat drickande.

– Det råder inget tvivel om saken så som den här är marknadsförd. Det är bara något som gynnar fyllan ännu mer och det anser jag är väldigt negativt, säger han till Sveriges Radio Kronoberg.

DN.se-redaktionen

www@dn.se 

http://www.dn.se/nyheter/sverige/blivande-studenter-lockas-med-alkoholpistol

 

Hej, kan jad få lite hjälp med detta. Hemsida 24, www.lansnykter.se Stockholms Läns Nykterhetsförbund Webbredaktör Lars-Erik Larsson Ny Webbredaktör Sofia Modigh 700604-0047 Forshagagatan 7, 12331 Farsta Och www.NSO.nu Webbredaktör Lars-Erik Larsson Hemsidan är registrerad på Bo Larsson. Ny Webbredaktör Sofia Modigh 700604-0047 Forshagagatan 7, 12331 Farsta Jag kan ändra det som jag kommer åt.