Text från MITT i lokaltidning Sollentuna

Studenternas traditionella champagnefrukost i
Edsbergsparken är olaglig och borde stoppas. Det menar Gun-Lis Roos (FP), kommunpolitiker och engagerad i Stoppa Langningsgruppen.

Det är langning, olagligt innehav och brott mot lokala ordningsföreskrifter som förbjuder alkohol i parken. Ändå blundar både polis och rektorer. Det är för dåligt, menar hon. Hon var själv i parken i fredags när Sollentuna studenter hade sin champagnefrukost.

- De får gärna ha sin frukost i parken, men med alkoholfri dricka. Redan 1999 var polisen i Rålambshovsparken  och hällde ut studenternas champagne. Det borde man göra här också.

gun-lis@hem.utfors.se

 

 

Artikeln nedan skrev jag 1999 som då kom med i lokaltidningen.

10 juni 2011. Så ser verkligheten fortfarande ut idag. Ingenting har hänt fast vi jobbat med stoppa langningen sen 1997. Från Rudbecks gymnasium kommer lärare/rektorer med svarta sopsäckar städar och plockar upp efter ungdomarna. Lärarna/rektorerna har städat upp i många år efter att  champanefrukostarna började ifrågasättas.  För Edsbergsparken såg ut som ett slagfält efteråt med flaskor, burkar, krossat glas, tomma jordgubbskartonger och annat skräp. Då började även Rudbecks lärare hjälpa till med att legalisera  brott.

Idag kom inte ens polisen fast så var planerat. Fyra poliser skulle vara i Edsbergsparken nu på morgonen. Visst är det otroligt att föräldrar, lärare, politiker, polisen så effektivt hjälps åt med nånting som skadar våra tonåringar. Varför är inte våra barn- och ungdomar mer värda. Det är vuxna som ansvarar för hur ett samhället ser ut.  

Ett lagbrott som i verkligheten är tre lagbrott

Edsbergsparken  i Sollentuna fylls med unga, glada, festklädda ungdomar. De strömmar till från alla håll bärande på flaskor, kassar och påsar. Det är sommar, skolavslutning, student- examen. Det är tidigt på morgonen - denna glädjens, hoppets och framtidens dag.

Varför då denna kryptiska rubrik? Varför kommer ordet lagbrott upp i detta sammanhang? Men frågar man sig vad det är som händer och börjar syna allt lite närmare i sömmarna, då kanske man förstår vad det år fråga om.

Alltså lagbrott ett är att i Edsbergsparken får inte alkohol förtäras utan kommunens tillstånd. (Det borde ju  i så fall vara det enda lagbrottet.) Men här kommer lagbrott två. Ungdomar under 20 år får inte bära med sig alkohol ute i samhället. (Alkohollagen.) Så har vi lagbrott tre. Ungdomar kan inte skaffa alkohol själva, det finns alltid en vuxen mellanhand med i bilden. Det är langning och langning är straffbart.

Lagbrott är det och kan aldrig bli nånting annat.  Det går inte att omvandla, försköna eller för detta hitta förmildrande omständigheter.

Följden av detta har blivit att de yngre syskonen har tagit efter. (Det gör ju yngre syskon nästan alltid.) I Edsbergsparken fanns även denna vackra soliga sommarmorgon ungdomar som går ut nian. De hann med sin champagnefrukost innan de gick till skolan. Därför bör 20 års gränsen efterlevas. Det behövs även bra förebilder både från äldre syskon och föräldrar.

Vad mera hände denna morgon i Edsbergsparken?  Efter ett tag infann sig en patrullerande polisbil med två poliser. Men de klev inte ens ur bilen för att ingripa. De vågade inte. De var endast två mot alla dessa ungdomar, fick vi till förklaring som var där från antilangnings- gruppen. Poliserna kunde inte utöva sina arbetsuppgifter, fast de kom från den myndighet som har dessa befogenheter i sitt yrkesutövanden.

Poliserna kom, stannade, åkte vidare.

Nu frågar man sig vart är vårt samhälle på väg. Vi från antilangningsgruppen  i Sollentuna

gun-lis@hem.utfors.se

 

Hej, kan jad få lite hjälp med detta. Hemsida 24, www.lansnykter.se Stockholms Läns Nykterhetsförbund Webbredaktör Lars-Erik Larsson Ny Webbredaktör Sofia Modigh 700604-0047 Forshagagatan 7, 12331 Farsta Och www.NSO.nu Webbredaktör Lars-Erik Larsson Hemsidan är registrerad på Bo Larsson. Ny Webbredaktör Sofia Modigh 700604-0047 Forshagagatan 7, 12331 Farsta Jag kan ändra det som jag kommer åt.